港聞

疫苗接種計劃今展開 中央圖書館有長者無預約到場被拒接種【短片】 (09:01)

本港今日(26日)開始為市民接種科興新冠病毒疫苗,有約30名市民未到8時已在中央圖書館社區疫苗接種中心等候打針。有長者未有預約前來「碰運氣」,失敗而回;亦有人表明不知科興疫苗保護率及其副作用,但盼接種疫苗後能通關去旅行。

早上8時排隊市民魚貫進場,進入前需掃「安心出行」或登記個人資料,今早所見至少3名長者無預約,被拒入場。有老婦稱「郵局冇人」,又稱「知電視係咁講,但我都預約唔到」。

77歲的洪伯伯亦未有預約,入場後隨即被叫離開,獲發一張印有熱線電話的單張,叫他打電話去查詢。他說自己孤家寡人,住筲箕灣,「咩都無,自己一個人」,又不懂網上預約,曾到郵局及屋邨辦事處,「我第一日佢就話滿晒啦,都唔知點搞,我四周圍騰,後來我睇電視話可以嚟呢度排隊嘛」,故前來盼能打針,惟被叫離開 「我話叫佢幫我打電話佢都唔制,又話有100萬支,點解唔畀人打」,傷心道:「一早嚟,戇居居咁又返去」。

洪伯伯說,很想盡早打疫苗,因為對自己好,能出行,上周已來過中央圖書館,也失望而回,「我話我可以等,佢哋唔畀」,「咁樣梗係唔好啦」。

72歲張先生稱子女幫自己預約,又說自己想旅遊,「唔知啊,做咗咪通關時唔使隔離」。他稱自己有看醫生,問過應否打疫苗,「佢哋都推介打針」。但他說未有了解過副作用,「無咁詳細」,又不知科興保護率僅得五成多,「總之打咗有保護就得啦」。

60歲或以上、醫護人員及院舍員工等5類優先群組的人經預約後,今日起可在全港5間社區疫苗接種中心接種科興新冠疫苗。

新冠疫苗 相關報道:

疫苗接種計劃今展開 中央圖書館有長者無預約到場被拒接種【短片】

聶德權:增3間社區疫苗接種中心 3月1日起可網上預約

疫苗接種2月23日起接受預約 科興、BioNTech分設5間及24間接種中心【附注射地點及副作用比較】

疫苗接種預約開始 網址、所需資料、預約步驟一覽

新冠肺炎 相關報道:

香港疫戰|新冠病毒疫戰大事記【互動時間軸】

新冠肺炎|強制檢測大廈及地點名單(2月25日更新版)

近7天確診者曾到訪食肆、街市、商場、酒店名單一覽

相關字詞﹕新冠疫苗香港 新冠疫苗 科興疫苗 新冠肺炎 新冠疫苗注射 新冠疫苗申請 新冠疫苗接種 新冠疫苗接種時間 新冠疫苗接種地點 新冠疫苗接種預約 編輯推介

上 / 下一篇新聞