港聞

港聞二

下一篇
上一篇

俄客到訪 之鋒帶Pussy Riot遊佔領區

【明報專訊】俄羅斯異見樂隊Pussy Riot近日嚟咗香港,香港眾志秘書長黃之鋒噚日帶Pussy Riot成員Nika Nikulshina 同Olya Kurachyova遊覽「金鐘佔領區」,參觀咗立法會、政府總部及俗稱「公民廣場」嘅政總東翼前地,介紹佔領運動嘅抗爭歷程。黃之鋒噚日喺facebook話,呢幾日同Pussy Riot傾到俄羅斯抵抗總統普京統治嘅經驗,最深刻係問佢哋「(俄羅斯)曾否有異見人士『被失蹤』」,佢哋嘅回覆係「沒有,異見人士是直接被謀殺的」。

Pussy Riot:俄異見者直接被殺

之鋒話,對方都有問及香港民主運動嘅狀况,深感不如,香港抗爭者喺佔領運動後陷於無力感同失落情緒當中,但仍十分「幸運」,未需要因抗爭冒上犧牲生命嘅風險。佢又話,「在(國家主席)習近平與普京治下,人權與自由即使淪為空談,連結各地面對獨裁政權的抗爭者,也是在香港的大家,仍可做到的。」

相關字詞﹕香港眾志 立法會 金鐘 pussy riot 黃之鋒

上 / 下一篇新聞