港聞

港聞二

下一篇
上一篇

學聯60周年晚宴 馮煒光「懷舊」 同戴耀廷自拍

【明報專訊】香港專上學生聯會(學聯)唔經唔覺已成立60年,多年來參與唔少社會事件,由《基本法》諮詢、起草,到六四事件、佔領運動都可以見到學生身影。學聯噚日舉辦60周年晚宴,唔少老鬼都有出席,呢晚大家都放底分歧,連經常同民主派喺網上開火嘅前新聞統籌專員馮煒光,都同多次畀佢口誅筆伐嘅港大法律學院副教授戴耀廷自拍,仲喺facebook話「今晚不談政治,只是懷舊」。另一張馮煒光同戴耀廷、民主黨張賢登等嘅合照,更搭晒膊頭,狀甚老友,佢哋當年都係基本法諮詢委員會嘅學界代表。

學聯噚晚筵開15圍,出席嘅包括前新聞統籌專員何安達、馮煒光;立法會議員區諾軒、葉建源;前議員單仲偕、李永達等。據了解,噚晚晚宴期間唔少人都一再高呼「天滅中共」,馮煒光直言對此百感交集,對於自己係咪場內少數「異見人士」,馮煒光話:「我不是異見,因我是1985年學聯會長。學聯光譜很闊。」

區軒叫馮諗吓當年

另一被馮煒光集郵嘅,仲有曾為民主黨黨友嘅區諾軒。區軒同Emily講,馮煒光應該好清楚當年作為香港學生代表,點樣思考主權移交前途,但多年後對方加入前特首梁振英陣營成為輿論機器,希望馮見番當年戰友,可以諗番以前條路咁話。

區軒話噚晚氣氛好好,雖然對近年院校退聯等事件感可惜,但希望有大專院校升格做大學嘅同時,都會有重新建立平台嘅可能。

上 / 下一篇新聞