港聞

港聞二

下一篇
上一篇

22歲愛貓離世 阿臻身心留痕

【明報專訊】寵物離世的哀痛有如失去至親,社福界立法會議員邵家臻噚日凌晨喺facebook透露,家貓「亞黑」前晚離世,享年22歲,佢貼文悼念,並上載同亞黑手牽手嘅相片。阿臻話亞黑三星期前食慾不振,開始消瘦虛弱,到前晚更不能站立,亞黑離世時,阿臻「沒有嚎哭,只有流淚」,回憶22年相處點滴,話亞黑「仍然住在我心中」。

話亞黑早走 免成下月佔中審訊牽掛

阿臻話,對於亞黑離世早有心理準備。佢話屋企周圍以至自己嘅手手腳腳,都滿有亞黑嘅抓痕,「早成了我身體的一部分」,佢相信亞黑喺呢個時候走,係因為知佢下月要面對佔中審訊,「亞黑想我輕省一點,所以要走的話就早走一點」,「我知老貓心意,一家人心照不宣」。

亞黑彌留時,阿臻「一邊摸着他嶙峋的背脊,一邊幫他清潔眼水鼻水,再一邊勸他早點歸去」,佢形容呢22年嚟,特別喺風雨飄搖嘅日子,亞黑都係佢最佳嘅鎮定劑。阿臻最後感觸道:「老黑,別忘幫我做一件事:跟老爸丶老金(三年前離世家貓)丶老友打聲招呼,告訴他們,我很好,仍然intact(健全),仍然精彩。」

上 / 下一篇新聞