港聞

港聞二

下一篇
上一篇

民記「愛情短片」 爭取地面防跣

【明報專訊】建制派愈來愈重視網上宣傳,喺佢哋眼中民生無小事,區內嘅渠蓋、天橋太滑,容易令居民跣腳,佢哋都關注,民建聯噚日就用愛情故事去宣傳,希望政府關注吓中西區內幾個跣腳嘅地方,盡快做改善措施。

條片融入愛情元素,由相信下年都好大機會參選區議會嘅社區主任做「愛的故事」主角;短片中,社區主任張嘉恩喺渠蓋同天橋上跣親嘅兩段情節,就分別由莫淦森、施永泰兩個社區主任飾演守護佢不至跌倒嘅男仔,似乎呢個愛情故事都有啲複雜喎。

民建聯形容短片係「中西區愛的故事—『跣』情上映」,指現實生活其實無咁多男神「飛身撲救」,如果不幸跣腳,隨時受傷,中西區就出名多斜路同窄路,佢哋話渠蓋喺落雨後變得濕滑,試過有街坊跣倒後,個頭撞到後面渠蓋流血;而區內一條天橋,落雨後街坊亦容易跌倒,該黨早前就發起簽名要求政府改善,爭取鋪設防滑鋼砂。

相關字詞﹕民建聯

上 / 下一篇新聞