港聞

港聞二

下一篇
上一篇

話係誤會 馮檢基為「4萬票」論解釋

【明報專訊】九龍西立法會補選候選人馮檢基噚日出席商台嘅選舉論壇,指《明報》專訪話佢自信拎到4萬票係誤會。佢話4萬票係明報嘅標題,如果睇番訪問內容,當時問嘅問題係選舉用幾多錢、競選費用,佢答政府會資助每票14蚊,「如果我拎到4萬票,都有50幾萬」,佢亦提到「如果到時我拎到1萬票,就傾家蕩產」。

Emily聽番當日訪問錄音,記者當時係問基哥經濟上能否負擔參選經費80萬至100萬元,基哥回應話「我𠵱家開始眾籌……你睇條數又不是太難計,我一定有信心起碼籌到30至40萬,我自己攞30、40萬出來,即60至80萬,另外政府有錢畀番你,14蚊一票,如果我攞4萬票就60多萬、56萬,5萬票就70萬」。記者追問基哥有冇信心攞到4萬票,佢回應「我冇信心就唔講呢個數你聽啦」。

不過,基哥噚日喺論壇上被人追問目標拎幾多票嘅時候,就話由選民決定。咁究竟係咪誤會,大家自行分析喇。

上 / 下一篇新聞