港聞

港聞二

下一篇
上一篇

與習並肩 網民改圖 粉紅林鄭變維尼好友豬仔

【明報專訊】港珠澳大橋噚日舉行開通儀式,特首林鄭月娥同國家主席習近平並肩帶頭進場成為焦點,政圈對呢個進場方式有唔少解讀。同一時間,林太噚日身穿嘅粉紅色套裝就引起網民注意,因為習主席不時被聯想成卡通角色小熊維尼,而小熊維尼喺卡通入面嘅好朋友「豬仔(Piglet)」正正係粉紅色外形,唔少網民形容林太似豬仔,更有人將兩人改圖,唔知林太會唔會感到被「網絡欺凌」呢?

CY:走大橋,看珠西

前特首梁振英噚日亦有出席開通儀式,佢喺個人facebook發文,形容港珠澳大橋開通係「當日的夢想今天已經成為現實」,相信通車對粵港澳經貿合作以至社會民生共同發展,都有重大促進作用。佢特別提到自己牽頭成立嘅「大灣區香港中心」,將會組織香港校長、老師同學生「走大橋,看珠西(珠三角西岸)」。

噚日參加儀式嘅嘉賓唔可以帶電話,但記者就得,所以唔少嘉賓都搵記者幫手影相,而且好有秩序,排晒隊一批批咁影,佢哋一邊影一邊不忘叮囑記者,記得傳返啲相片畀佢哋。

相關字詞﹕習近平 林鄭月娥 港珠澳大橋

上 / 下一篇新聞