港聞

港聞二

上一篇

民建聯支持反對派「擁抱大灣區」

【明報專訊】港珠澳大橋聽日正式通車,立法會交通事務委員會20個委員上星期六去咗視察大橋,唔少建制派議員表現得好興奮,好似委員會主席、民建聯陳恒鑌就應黨友葛珮帆嘅慫恿,「瞓身」量度「港珠澳大橋香港連接路」路牌嘅長度。民建聯噚日喺facebook出帖,post番民主派議員喺大橋上「擺甫士」嘅相,話「反對派議員參觀港珠澳大橋表現得好興奮,黃碧雲同范國威仲擺晒pose影相,笑得好開心,見到佢哋咁希望同大灣區融合,我哋都表示支持!」,仲要落埋「反對派忽然理性」、「身體很誠實」等標籤。

范國威:為公務考察做紀錄

相中主角新民主同盟范國威同Emily講,民聯建咁做係監人賴厚、無限演繹,當時影相係因為公務考察,要做個紀錄,又話自己唔會再去條大橋。

本身係九龍西議員嘅民主黨黃碧雲就話,「民建聯咁畀面睇我facebook,影張相就等於擁抱大灣區咩?我噚日喺石硤尾助選,今早喺紅磡晨操,話我擁抱九龍西啱聽啲!」

相關字詞﹕港珠澳大橋通車 港珠澳大橋

上 / 下一篇新聞