港聞

港聞二

下一篇
上一篇

政總外天橋搞展覽 環團盼公僕諫停造島

【明報專訊】《施政報告》提出「明日大嶼」願景,遭到環保團體在內嘅人反對,環保觸覺噚日就搞咗個「真.鑑古知今」小型街頭展覽,地點就喺通往政府總部嘅天橋,佢哋話等經過嘅公務員同高官,都認清過去政府推動大型基建嘅管理問題。

主題「真.鑑古知今」回應林鄭

點解叫「真.鑑古知今」?皆因特首林鄭月娥話「明日大嶼」係有如20年前嘅玫塊園項目,仲話應「鑑古知今」。環保觸覺話,大型基建如高鐵、港珠澳大橋、港鐵沙中線都出現超支、延誤甚至豆腐渣工程;當年玫瑰園共使咗1500億,就可以興建10項大型基建,環保觸覺認為「明日大嶼」絕不應以玫瑰園作例子,因為現時一項大型基建已過千億。

呢個展覽以易拉架展示近年基建工程超支延誤等問題,環保觸覺義工向途人派單張,如果公務員接到,會呼籲佢哋向特區高層進諫,恪守政府量入為出嘅原則,停止研究「明日大嶼」。

相關字詞﹕明日大嶼 環保觸覺

上 / 下一篇新聞