經濟

小琴密語

投資策略

下一篇
上一篇

安永:近七成上市公司 當ESG報告「例行公事」

【明報專訊】上市公司2016年開始除咗年報之外,每年都要發表一份《環境、社會及社會管治報告指引》(ESG報告),當中必須披露環境轉變對公司業務帶來什麼風險同公司如何應對。本來拯救地球,人人有責,不過以安永近日對1200家上市公司做嘅分析就發現,有67.8%嘅上市公司依然係「剔格仔」交差了事。分析反映,大部分董事局喺ESG報告嘅投入的確有少少改善,不過同投資者嘅期望就仲差好遠喇,而且93%受訪上市公司上年份ESG報告都無講具體要點改善同無訂時間表。

「剔格仔」交差 無具體改善建議

安永氣候變化與可持續發展服務合伙人何智權認為,好難用錢去量化公司用幾多心機會做好ESG報告,但係見到好多公司都愈來愈重視ESG報告,有唔少投資者都會直接問佢地上市公司嘅ESG報告,相信公司會愈做愈好。

[小琴密語]

相關字詞﹕esg報告 環境、社會及社會管治報告指引 安永

上 / 下一篇新聞