經濟

小琴密語

投資策略

下一篇
上一篇

調查:港僑居人士年薪亞洲第一

【明報專訊】小琴經常喺中環見到唔同國籍嘅人士,有時都好想了解下佢哋離鄉別井,人工係咪真係高啲?匯豐有調查發現,亞太地區中,香港僑居人士平均年薪最高,有成178,706美元(約140萬港元),當中有四分之一人仲超過25萬美元(195.9萬港元),即係每個月有16萬咁多!

四分之一人月薪16萬

除咗人工高,到底咩原因要令佢哋嚟香港工作?原來有72%僑居人士覺得,香港可以搵到理想事業發展機會,呢個因素上,香港仲要係亞太區入面排第一位!不過,新加坡連續4年蟬聯全球最適宜生活同工作嘅僑居地,小琴覺得可能係香港生活節奏太急速喇。

匯豐亞太區財富管理業務主管Mark Surgenor就話,唔少僑居人士會將資金用作儲蓄同投資等較長遠用途,當中39%移居香港嘅受訪者就話有餘錢儲蓄,或者喺全球範圍投資置業,32%就有長遠儲蓄或者投資計劃,26%表示就會為子女教育儲蓄或投資。

睇番受訪者資料,23%從事金融服務行業,另外有15%及8%分別從事教育、會計或者顧問等商業服務行業,唔怪得咁多人都有良好儲蓄習慣啦!

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

相關字詞﹕滙豐 僑居人士

上 / 下一篇新聞