港聞

港聞二

下一篇
上一篇

施政報告不提「民主」 「土地」出現71次

【明報專訊】特首林鄭月娥噚日發表任內第二份《施政報告》,約6萬字嘅報告全文同上年一樣,隻字不提「民主」。話深明住屋需求係政府最大挑戰嘅林太,就將「房屋及土地供應」獨立成章,報告中「土地」就出現咗71次。

同佢首份施政報告一樣,林太呢份亦隻字不提「民主」,只係話明白市民對「一人一票」普選特首嘅訴求,但貿然重啟政改令社會難以聚焦發展,今次報告就未如上年咁重申「在任內盡最大努力」喺人大「8.31」框架下營造有利氛圍;今年施政報告亦提及「港獨」,上年就無嘅,林太話佢同政府對任何鼓吹「港獨」,危害國家主權、安全及發展利益嘅行為絕不容忍。

至於國策「一帶一路」同「大灣區」,就分別出現咗23次同32次。演辭最後用3個「相信」作結﹕「相信」自己同政府有能力建設香港、「相信」香港各界會用自身優勢、「相信」國家係香港堅強後盾,港人一定會睇到希望。

相關字詞﹕港獨 施政報告

上 / 下一篇新聞