港聞

港聞二

下一篇
上一篇

譚耀宗論「CY回朝」傳聞:升咗級 睇唔到會返轉頭

【明報專訊】近日政圈流傳前特首、全國政協副主席梁振英(CY)有意回朝,喺2022年特首選舉捲土重來。空穴來風,或者係因為CY呢排經常化身時事評論員,例如喺facebook炮轟香港外國記者會請香港民族黨召集人陳浩天演講;而另一邊廂,有建制派開始批評特首林鄭月娥。全國人大常委譚耀宗噚日喺電台被問到呢個傳聞,就話「捕風捉影嘅嘢無需要」,「等於問我會唔會返去選立法會,我都已經做緊唔同層面嘅嘢」。

笑問主持係咪唔鍾意CY

譚耀宗估計,CY接受咗做政協副主席,位居國家領導人級,睇唔到會返轉頭選特首。至於內地官場文化係咪上咗另一層級,就一定唔會落番嚟,佢解釋,內地官員晉升同調職都係中央決定,不過「我哋呢啲唔係,你想去參選,咁去參選囉」。咁CY想回朝嘅傳聞有幾可信呢?譚耀宗話佢冇聽過CY有呢個諗法,不過就估計呢個傳聞源於CY好積極發表意見,以佢對CY嘅認識,CY工作一向熱情,係「唔停得」嘅人。

但譚耀宗都未有斷言CY一定唔會再選特首,只係話唔需要就呢啲嘢評論,又笑問主持﹕「你唔鍾意佢(CY)咩?」

相關字詞﹕林鄭月娥 譚耀宗 梁振英

上 / 下一篇新聞