要聞

老戶稱算少可接受 五口家憂增負擔

【明報專訊】公屋租金今年10月調整,1979年起居於柴灣漁灣邨至今的鄭先生,經歷租金由345元到現在1500多元,以40年來衡量「算係咁啦」,稱私人屋苑基本上一兩年一定加租,加幅還可能比10%高。「憑良心講,覺得(公屋)加二三百元都唔係好犀利,可以接受。」

從事運輸業的李先生表示,「有得住(公屋)已經好好」,在香港基本上「肯做嘢不會餓死」。他說政府提供不少資助,現時庫房狀况不理想,適當加租是合理之舉。

一家五口居於約300呎公屋的何女士不贊成加租,認為會增加基層家庭經濟負擔,慨嘆「小朋友補習、興趣班,樣樣都係錢。𠵱家咩都加,淨係人工唔加」。她建議政府為基層雙職家庭提供多些幫助,例如增加租金寬免及幼兒託管。

年過六旬的莫先生對公屋租金將上調無奈,「無計,唔通唔住咩,唯有『硬食』」。他不奢望政府能做什麼,「我哋呢啲無錢嘅平日已無啖好食,可以唔加就梗係最好唔加」。

實習記者 李頌施

上 / 下一篇新聞