要聞

下一篇
上一篇

藝人撐場 譚詠麟:家和萬事興 梁家輝:警方值得支持

【明報專訊】金鐘添馬公園昨舉行撐警集會,除了立法會議員及團體代表,亦有多名藝人出席,其中譚詠麟稱「香港再係咁落去真係無得救」,希望「家和萬事興」;梁家輝與曾任職警隊的陳欣健身穿藍衣到場,梁家輝表示不會上台發言,但稱警方值得支持。

鍾鎮濤:有些年輕人九唔搭八

藝人譚詠麟、鍾鎮濤昨參與撐警集會,譚上台發言時說,自己是公眾人物,「講政治好危險」,但他作為「生於斯長於斯的25歲長者」,見證香港由漁港變成國際大都會,近日「警察哥哥辛苦晒」,又指「香港再係咁落去真係無得救」,強調要「家和萬事興」。

鍾鎮濤稱,出席集會是希望子女「知道咩係啱、咩係唔啱」,又形容現時有些年輕人「九唔搭八」,強調孝順父母及奉公守法是理所當然的事,並高叫口號「阿sir、madam,辛苦晒,我哋絕對撐你」。

藝人陳百祥未有到場,但有拍片支持,說「好難想像無咗警察,呢個會係乜嘢社會」。

亦有藝人在社交網站撐警。劉美君昨將facebook的封面照片換成撐警口號「阿Sir我撐你」,網民反應兩極,有人大呼失望,有人多謝她撐警;後來劉美君留言稱「點解你哋咁大反應呢?我立場無變,我係唔理政治嘅。我只係唔支持欺凌啫!」後來她再解釋,表示支持警方保護市民,但反對警察過分使用武力,同時又將「阿Sir我撐你」照片刪除,改貼「PEACE」(和平)圖片。

(反修例風暴)

相關字詞﹕撐警集會

上 / 下一篇新聞