經濟

小琴密語

投資策略

保誠納同性伴侶為人壽保險受益人

【明報專訊】保誠(2378)公布,將進一步擴闊保險產品嘅認可受益人關係,直系親屬以外嘅不同家庭成員或人士,可以做所有人壽保險產品嘅受益人,包括同性配偶、未婚夫妻、祖父母、孫兒女、繼子女或繼父母、法定監護人等等。而保誠唔係第一間咁做,匯豐保險喺2018年已經接納同性伴侶 、同居伴侶、祖孫及繼子女做保單受益人。

保誠話,隨住時代變遷,現今家庭模式及生活上各種安排更多元化,唔同關係家庭成員喺同一屋簷下共同生活,佢哋嘅保障需求不容忽視。新安排都適用之前推出嘅預設保單服務,客戶可以事先指定家庭成員,若客戶不幸因病或其他情况失去精神行為能力,指定人士都可以代為申領理賠,支付醫療費用同應付日常生活。

一般嚟講,保單受益人要證明同受保人有可保利益關係,即係依靠或共同依靠受保人共同生活,先會畀保險公司接納,即係話小琴唔可以就咁填一般朋友做受益人。

[小琴密語]

相關字詞﹕小琴 保誠 保險 同性伴侶

上 / 下一篇新聞