經濟

小琴密語

投資策略

富途:年輕女性鍾情炒美股 最愛特斯拉

【明報專訊】最近一班少女忙住追星之外,原來唔少已經進入咗投資市場,女性嘅投資者年齡仲愈嚟愈後生。富途(美:FUTU)噚日發表咗首個針對本港女性投資趨勢報告,喺舊年11月30日到今年5月30日間,分析香港女性投資行為,發現當中有四成係90後的女性投資者,80後佔近三成,00後都佔咗2%。

女性投資者四成「90後」

富途話,後生女鍾意投資美股,佔咗九成交易額,年長嘅女性就傾向投資港股市場,佔比係58%。喺女性十大熱門交易股中,美國公司佔咗7間,包括遊戲驛站(美:GME)、蘋果 ( 美:AAPL) 等,最受歡迎嘅就係特斯拉(美:TSLA ) 。後生女當然要「趁尚有些本錢簽多一些帳單」,所以佢哋傾向博投資波幅較大嘅衍生產品,年長嘅女性就鍾意穩定嘅基金。唔少女性投資者堅有料㗎,近兩成獲逾50%回報率,有11.5%嘅00後女性收益率仲翻倍𠻹,真係不容睇小。

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

上 / 下一篇新聞