經濟

小琴密語

投資策略

中信削高層公幹待遇要搭經濟艙

【明報專訊】國企金融業以往予人「大把錢」嘅印象,不過喺疫情及中央壓力之下,都要慳得就慳。彭博社報道話,中信集團旗下嘅中信建投(6066)、中信証券(6030)呢排有內部備忘錄顯示,董事總經理(MD)國內公幹出行,須搭乘經濟艙航班,以往嘆champagne、打平瞓嘅空中體驗,恐怕成為過去。

中信建投董事長搭火車改坐「一等座」

中信建投份備忘話,就連董事長王常青,以後公幹搭火車時都唔會坐「商務座」,而係平啲嘅「一等座」。普通員工方面,如果喺北京、上海公幹,每日住宿補貼較以往扣減200元人民幣。備忘錄仲話,鼓勵同事喺酒店「些牙」同一間房,至於自己私底下upgrade航班,就非常唔鼓勵。

彭博社消息就話,早排財務部發話,要求國企限制員工成本,甚至要減薪,好幫助國家經濟復蘇,所以𠵱家國有銀行都受到影響。唔知今次航班「downgrade」,會否令中央滿意?

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

上 / 下一篇新聞