經濟

小琴密語

投資策略

Airbnb:千禧世代最踴躍訂房

【明報專訊】當一個地方嘅中學生喺校內歌唱比賽唱首歌都會被記大過,年輕人仲有咩可以做?答案可能係去多幾次「旅行散心」。Airbnb最新公布,「本地旅行」搜尋次數喺6月嘅第二周上升近四成,當中六成半搜索來自30歲到40歲組別,不過以整個6月嘅訂房數字來睇,千禧世代係最踴躍嘅一群,其次先到30歲到40歲組別。

Airbnb印度、東南亞、香港暨台灣區總經理Amanpreet Bajaj表示,呢一年疫情多多少少都影響了大眾,但人人都應該為自己克服逆境的毅力而感到自豪,藉此機會同家人朋友喺香港探索未曾到過的角落,一起度過一個難忘的夏天。

其實香港近幾年嘅夏天都真係幾叫港人難忘,正所謂殘破世界令人學成悲觀中找鼓舞,來紓減身邊恐怖,祝大家亂流下多做令自己開心嘅活動,任歲月再壞不至心慌。

[小琴密語]

相關字詞﹕殘破世界令人學成悲觀中找鼓舞 旅行散心 本地旅行

上 / 下一篇新聞