經濟

小琴密語

投資策略

大快活推大粟的愛飯 叙福樓黃傑龍話想食

【明報專訊】近期由黃德斌、大熱組合Mirror成員呂爵安(Edan)及盧瀚霆(Anson Lo)等主演嘅ViuTV劇集《大叔的愛》,大搞辦公室三角hehe戀情,掀起新一輪追劇潮。不少品牌都趁機抽水做免費網上Marketing,大快活(0052)就推出「大粟的愛」阿活忌廉粟米肉粒飯,仲令餐飲同行、一向對網上熱話反應甚快嘅叙福樓(1978)主席黃傑龍(Simon)忍唔住分享帖文,話要下星期食。

雖說「同行如敵國」,不過睇嚟本身喺餐飲業組織稻苗學會會長嘅Simon唔多介意,更係佢個有2.9萬人follow嘅facebook專頁分享咗大快活呢個抽水之作,引來唔少網民派like兼留言。

《大叔的愛》掀追劇潮 品牌抽水

其實Simon本身一向玩得,不過平時少有開post幫自己旗下品牌好似「牛角」、「牛涮鍋」等宣傳,加上叙福樓旗下餐廳同大快活嘅快餐路線非常唔同,相信今次幫行家推廣產品,都係順水推舟。

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

上 / 下一篇新聞