經濟

郭英成:星島發展以法律為依歸 加大新媒體投入 未來一定要賺錢

【明報專訊】內房佳兆業(1638)主席郭英成斥近3.75億元入主本地媒體星島(1105)後,昨首次以星島老闆身分會見傳媒,席間不避諱談及近期《蘋果日報》停刊事件,指香港「核心價值同紅線就係法律」,「只要你超越咗,呢個就唔係紅線咁簡單,未來星島發展一定以法律為依歸,希望所有人都係」。至於被問到傳媒工作是否有紅線,他則表示自己是生意人,「無咩感覺」。

明報記者 方楚茵

郭英成昨日與女兒兼星島副主席郭曉亭、獨董蔡加讚及行政總裁蕭世和等現身,提到《蘋果》停刊事件,他一再指是法律問題,反問「如果一個人唔遵守法律,連自己條命都無,連自己都保護唔到自己,我覺得係唔負責任,特別搞到間公司都唔見咗,咁你覺得係咪英雄?」

回應傳媒是否有紅線「無咩感覺」

本身在內地以改造「爛尾樓」起家的郭英成表示,「我覺得好多人都要供樓,所以香港發展民生、就業、教育、地產各方面有好多競爭優勢,唔遵守法律,我覺得係唔可以、唔應該,當然每個人都有自己諗法,如果唔係就無警察,香港警察好強㗎!」他指,希望香港人人遵守法律,包括星島人,採編人、媒體人。

問到是否覺得傳媒編採有「紅線」,郭英成指「我無咩感覺啦,因為我唔係媒體人,我係生意人,咁如果我有感覺,我梗係要出聲啦!」蕭世和則指,作為上市公司按上市公司去營運,作為媒體則按主席所言,以專業精神,不偏不倚,公平公正去營運。

被問聘前蘋果員工「大部分係好人」

談到往後星島若增聘人手,會否考慮蘋果員工時,郭英成指「(蘋果員工)大部分都係好人,都係打份工,亦為香港市民服務,不用挖角,有需求就來。」

稱紙媒App需有效結合

至於特首選戰明年3月舉行,星島前大股東何柱國曾表態會考慮參選,郭英成表示與何柱國是朋友,但「𠵱家亂講嘢無咩價值,有價值我先講,廢話我唔講」,又重申現時談特首選舉為時尚早。

對於一向主攻紙媒的星島未來發展,郭英成則指紙媒是「賺唔到錢」,又形容自己「我都好耐無睇過,買咗星島後先睇紙媒,覺得內容可以加強」,但由於星島擁有眾多上年紀的忠實讀者,故會維持,但發展手機應用程式(App)是大勢所趨,紙媒及App需要有效結合。

郭英成又表示,「未來(方向)係一定要賺錢,唔係畀佢蝕錢」,又表明會加大新媒體的投入,他旗下的私人公司將支援新星島App的開發,以減低成本,希望年尾能完成開發,並作商業化結合,冀盡快達致收支平衡。

上 / 下一篇新聞