經濟

小琴密語

投資策略

網民見工被問幾時生仔 泡泡瑪特:積極改進

【明報專訊】近日內地有網友報料,話自己去「盲盒股」泡泡瑪特(9992)見工時,填寫面試表格發現有一個項目係「近期是否有生育計劃(限女性)」,如果答咗「是」,就要繼續寫埋計劃幾多年內會生小朋友。泡泡瑪特公關總監喺微信朋友圈道歉,強調集團十分尊重女性,會高度重視問題而且積極改進。

事件喺網上引起唔同討論,有網民認為,泡泡瑪特嘅消費者以女性為主,但公開歧視女性。泡泡瑪特回應內媒就話,事件係個別分公司招聘文件未按照總公司要求作調整,管理層已經意識到近年高速發展嘅管理問題,將會高度重視同積極改進。

網民:公開歧視女性

集團又強調,女性員工佔總員工比例68.8%,近半年新入職員工當中,女性佔比接近75%,未來亦期待有更多女性加入集團。

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

相關字詞﹕生育計劃 性別歧視 盲盒 泡泡瑪特

上 / 下一篇新聞