經濟

小琴密語

投資策略

Webb獻計推疫苗大抽獎

【明報專訊】話說本港疫苗接種率一路好低,政府日日推廣,但絕大多數市民都係想「睇定啲先」。獨立股評人David Webb覺得呢種諗法好合理,都係平衡風險同報酬嘅考慮啫,不過佢又覺得,未來香港要通關,始終要靠打疫苗獲得群體免疫,所以市民面對打定唔打嘅問題,港府就應該要畀多啲「激勵」措施。

每多一人打針 獎金池多100蚊

於是,Webb大膽提出「疫苗大抽獎計劃(VacciLottery)」,建議政府用真金白銀贏得市民嘅心。Webb話,可以設計一個獎金池,每多一個人打疫苗,就擺多100蚊獎金落去,每周埋數,跟住就抽獎。

咁邊個有份抽獎?就係上一周打咗疫苗嘅人,每人只得一次機會。換言之,假如本周有10萬人打疫苗,咁獎金就有1000萬咁多,而上星期打過疫苗嘅人就可以開心試下運仔。計過數後,Webb話,如果計劃一路實施到有七成人打疫苗,咁港府最多拎4.33億銀彈就夠喇。比起保就業、各種大小白象,又真係平好多喎!

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

相關字詞﹕旅遊氣泡 疫苗 小琴

上 / 下一篇新聞