經濟

小琴密語

投資策略

「大劉」聘福臨門大廚 因對方已冇得撈

【明報專訊】「富豪飯堂」福臨門第三代徐德強陷入財困,曾經天天光顧福臨門嘅富豪「大劉」劉鑾雄再被拉落水,指佢拒絕借錢予徐德強兼挖走大批廚師。大劉透過發言人話,佢當年曾經喺福臨門點咗一份乾炒牛河,一吃之下水準大跌先發現一班老廚師原來已被「炒魷」,大嘆徐德強「傻仔」,並將嗰批失業廚師收為家廚,絕非「挖角」。

稱曾好言相勸 叫徐德強勿累積新債

大劉又話,徐德強早年的確曾經親自拜訪問佢借錢,但問到有乜嘢還錢計劃時,徐德強卻當場被嚇至目瞪口呆,最終才未有借錢畀佢。其後徐德強有一次喺福臨門貴賓房門口再次提出借錢,大劉好言相勸,叫佢申請破產,不要再累積新債。

至於被指挖角福臨門廚師,大劉話,數年前某日喺福臨門點咗一份乾炒牛河,發現水準及不上之前一成,經查問後才知道一班老廚師已被辭退,大劉曾向新廚師們提出意見,不過之後依然覺得未如理想。

徐德強其後亦有以短訊通知大劉已辭退一班老廚師,大劉當時大歎佢「傻仔」,辭退一批廚藝精湛好廚師。約兩個月後,這些被辭退廚師成為了大劉家廚。

事實上,大劉早在2017年及2020年,先後自行及透過愛妻甘比表明,並非是在廚師們仍在福臨門工作時挖角,而是廚師們離開福臨門後未有工作,他才僱用為家廚,以及解釋不再光顧福臨門「主要原因是換了大廚後,食物水準不斷下降,完全不符合他個人的要求」。

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

相關字詞﹕徐德強 福臨門 劉鑾雄 大劉

上 / 下一篇新聞

相關新聞