經濟

小琴密語

投資策略

ZA電子利市派出14萬封 用戶最高紀錄派208封

【明報專訊】為咗鼓勵大家抗疫,少啲出去拜年,金管局早前呼籲一眾銀行搞電子利市,不過個個都搞電子利市,唔通個個都想搞咩?據網民指,有啲銀行嘅電子利市,連圖都懶得做,同平時轉數快個界面一樣,充其量加個紅色圖案。無計啦,有幾多銀行肯揼本去做啲賺唔到錢嘅嘢呢?

虛銀捨得揼本 界面設計似真利市

不過虛擬銀行就唔同啲,反正都係燒開錢,為咗推廣效益,大搞電子利市。本港第一間虛銀ZA Bank噚日就透露,從年廿九到年初三,該行電子利市嘅使用次數超過14萬封,金額超過1000萬元,高峰期間,平均每秒派出1.35封利市,最活躍嘅用戶共派咗208封利市。

小琴睇番ZA Bank個界面設計到好似派真嘅利市咁,而且派電子利市係作為任務之一,客戶可以賺ZA Coin,所以佢都算少數係有心搞電子利市嘅銀行之一。

email: piano@mingpao.com

[小琴密語]

相關字詞﹕金管局 電子利市

上 / 下一篇新聞