經濟

小琴密語

投資策略

絲路能源抽諾輝新股「食白果」

【明報專訊】港股衝破三萬關口,連帶新股市場炒風都愈見熾熱。唔少細價股近期都轉身用公司資金抽吓新股,當中「仙股」絲路能源(8250)就係其中一員,仲用咗1346萬元申講50萬股諾輝健康,不過撞正散戶瘋搶,連頂頭槌都可能只得一手,最後係一股都唔中。

之前抽中快手兩手賺6萬

其實之前絲路能源都成功過,用1045萬元申請9萬股快手(1024),快手中籤率得個4%,但公司最後都抽到兩手,算係非常好運,用噚日收市價計,帳面大嗱嗱賺緊6萬元。不過公司今次再接再厲抽諾輝健康,就無咁好彩,事關諾輝健康中籤率再腰斬,得番2%,所以公司唔中都好正常。其實,依家股市同新股市場都咁旺,好似專業旅運(1235)自從公布炒股戰迹後,股價都升咗差唔多一倍,真係好過唔少正正經經做生意的公司,亦令唔少公司抱住生意淡薄,不如賭博的心態投身股市。小琴惟有希望牛市長開長有啦。

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

上 / 下一篇新聞