經濟

小琴密語

投資策略

B站捲侮辱女性風波急補鑊

【明報專訊】內地短片平台嗶哩嗶哩(美上市編號BILI,俗稱「B站」)最近捲入醜聞,被指充斥大量侮辱女性嘅內容,更引發廠商宣布終止合作。B站就喺官方微博解釋,「不會不尊重任何用戶」,會接納同討論用戶對社區管理嘅批評,亦承認錯誤同積極改進。

事緣喺B站一套動漫被指內容涉及侮辱女性,一個著名UP主以短片批評事件,又指動漫觀眾喺「社會底層」,引發大量討論,B站最終決定將動漫下架,UP主亦被封號。不過一眾用戶就搵到更多物化女性、消費女性內容,於是發起杯葛,內地美妝品牌UKISS、視客眼鏡網等公司更同B站取消合作。B站回應指,即日起將會響應國家網信辦統一部署,展開為期一個月嘅2021年春節網絡環境專項整治行動。雖然B站將會整治內容,不過似乎股民唔多收貨,噚晚盤前曾經跌超過2%。

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

上 / 下一篇新聞