經濟

小琴密語

投資策略

53歲谷澍掌農行 四大行中最年輕

【明報專訊】日前舉行嘅《2020年度叱咤樂壇流行榜頒獎典禮》,由年僅21歲嘅姜濤奪得「叱咤樂壇我最喜愛的男歌手」,雖然姜濤本人O晒嘴,但是主持人林海峰就講:「年輕人喺呢度係有希望嘅。」北望神州,內地嘅「年輕人」機會更多,農業銀行(1288)昨日宣布,已屆退休年齡嘅周慕冰(63歲)辭去該行董事長、執行董事及董事會戰略規劃與可持續發展委員會主席及委員職務,董事會決定選舉谷澍(圖)為董事長,委任經股東大會批准後,就會開始任期。

谷澍係何許人?佢現年53歲,1998年博士畢業後即加入工商銀行(1398),2013年升任工行副行長,並在2016年出任工商銀行行長,直至本周二宣布辭任工商銀行行長一職。谷澍今次接任農業銀行董事長,將會成為最年輕嘅四大國有銀行董事長。如果質疑53歲都叫年輕,小琴建議大家望吓其他三大銀行嘅董事長,就會頓時覺得谷澍係小鮮肉㗎喇!

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

上 / 下一篇新聞