經濟

湯文亮 敢說反話

投資策略

湯文亮:水喉水做檢測 勿只看百分比

【明報專訊】我知道有很多香港人在每一次約會之前,參與者都會做一次檢測,費用由主持人負責,我大大話話在這幾個月做了十多次檢測,但我想像唔到會有人用水喉水代替口水做檢測,如果唔想去,索性唔好做檢測,無謂浪費主人家的金錢,而做檢測的目的為了約會反而是其次,最緊要是知道自己有冇確診。

星星之火 可以燎原

當袁教授話有3%去做檢測的香港人會用水喉水代替口水,我覺得匪夷所思,但更加令我匪夷所思的就是梁子超話未聽過有人用水喉水代替口水,仲話即使係事實,都不用擔心,3%是很細百分比 ,梁子超一定未聽過星星之火,可以燎原這句話,不如我們唔好用百分比,直截了當話有20萬香港人會用水喉水代替口水做檢測,這個數字會不會提高大家警覺性。

有老友問我今次信袁教授還是梁子超,我當然信袁教授,梁子超連講大話都唔識,竟然話未聽過有人用水喉水代替口水做檢測,及後立刻話3個%是很小事,大家不用擔心,老實說,唔擔心就假。

袁教授今次大義滅親是有多少迫不得已,如果以已經做了檢測的人數字來計算,大大話話有七八萬人用水喉水代替口水,倘若當中有一個唔生性向傳媒話可以用水喉水代替口水,醫管局以及在今次疫情經常發言的專家、教授、醫生等就大大鑊,袁教授自我引爆,其實是救了所有相關醫護人員。

政府做全民檢測應存檔

今次疫情第四波大爆發,估計與水喉水亦不無關係,其實,要追尋是誰用了水喉水代替口水是很容易,因為每一個檢測都有真實姓名同電話,除非,醫管局將所有存檔都毀屍滅迹,所以,袁教授話要用一萬警力追尋,我愈講愈驚,希望政府快快脆作出有存檔的全民檢測,否則,有排都唔可以清零,但我估計不會做,林鄭會聽專家意見,3%是很小事,大家不用擔心。

紀惠集團行政總裁

[湯文亮 敢說反話]

上 / 下一篇新聞