經濟

小琴密語

投資策略

買阿里跌 中國東方轉身賺近百萬

【明報專訊】馬雲旗下阿里巴巴(9988)連日遭內地監管機構整頓,負面消息連環放送下,股價連跌幾日,不過就益咗一位深諳國情、識反向操作嘅玩家啦。據聯交所資料顯示,財政部旗下四大資產管理公司之一嘅中國東方資產管理眼光獨到,短炒科指南方東方科指每日反向兩倍產品(7552)買跌,兩日內沽清帳面賺超過94萬。

據中國東方資產管理12月23日申報,佢喺場內買入南方東方科指每日反向兩倍產品約100萬份單位,每份為7.1781元。受阿里事件影響,隨後兩個交易日中資科技股急挫,亦令到科指大跌,該ETF則升唔停。

兩個交易日後,中國東方資產管理喺12月28日已極速以每份8.1199元,沽清該100萬份單位,按此計算賺約94萬。

雖然賺得唔多,但相比起唔少中咗阿里伏的股民已好好,不過就唔知中國東方資產管理今次反向操作,到底係幫正股做對冲,抑或真係料事如神呢?

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

上 / 下一篇新聞