經濟

湯文亮 敢說反話

投資策略

湯文亮:合股買樓 可免則免

【明報專訊】政府失驚無神將有顯著跌幅的工商物業印花稅還原,令到不少物業投資者蠢蠢欲動。由於工商物業的金額比較大,我近日收到不少老友要求合股買樓,我話如果仲想同我做老友,就唔好叫我合股買樓,老友話唔介意,做合股人好過做老友,畀佢吹脹。

人常說「一命二運三風水,四積陰德五讀書」,如果做投資買賣,就要改為「一膽二力三功夫,四積蓄五獨資」。與人合作買樓很麻煩,我自己亦試過,當樓市上升,合股人話止賺要賣樓,而我是長線投資者,認為樓價還有大幅上升空間,結果是我買埋對方的股份。之後樓價下跌,我被前合股人笑到失暈,再之後樓價倒升,我又被人話欺騙股東。自此之後,我永不與人合股買樓。

合作買樓應訂賣樓時間 或設止賺止蝕位

有老友問,如果一定要與別人合作買樓,又如何做好保護工作,令到合作雙方都非常放心?我話如果推無可推,又或者某些原因一定要合作買樓,首先要訂出賣樓時間表,可以3年,又或者5年,總之要一個時間,無論賺蝕都一定要賣樓。

藉口時運不佳 即可推卻老友

如果唔用時間做準則,可以用升幅或者跌幅來界定,升100%止賺要賣,跌20%止蝕也要賣。先小人後君子,咁樣做即使合股買樓,都唔會影響交情。

老友話非常同意,希望以這個方法與我合股買樓。老友以為我一定不能推卻,但我還有最後一着,於是同老友講,我時運不佳,買乜跌乜,唔買就升,如果他不介意,我們可以合股買樓。老友聽完之後話要諗一諗,同一個時運不佳的人合作,換轉是我都會打退堂鼓。

紀惠集團行政總裁

[湯文亮 敢說反話]

上 / 下一篇新聞