經濟

小琴密語

投資策略

A股ESG跌 「企業管治」指標升

【明報專訊】這邊廂「奶茶局長」許正宇宣布MPF納入A股,那邊廂恒指公司噚日就公布,超過1350家滬、深股通A股公司今年嘅企業可持續發展(ESG)評分下跌,平均評分係「適中」級別,而450家香港上市公司就只係「適中」,不過唔緊要嘅,可能局長重視股價表現多啲呢。

喺恒指公司ESG評估報告七大核心指標當中,A股公司只有「企業管治」同「社區參與及發展」兩項評分有上升,其他好似「人權」等5項指標就有唔同幅度下跌,其中跌得最多係「公平營運實務」同「環境」兩項。以行業計,亦都係全部行業評分唔及2019年,又以綜合企業同電訊業跌幅最大。

之不過恒指公司都話,ESG評分唔一定同股價掛鈎,許局長都無話MPF納入A股係因為ESG做得好啫,無事嘅!

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

相關字詞﹕人權 A股公司 企業可持續發展 恒指公司

上 / 下一篇新聞