經濟

小琴密語

投資策略

碧桂園小公主楊子瑩 首度出手增持

【明報專訊】碧桂園(2007)主席楊國強一家一向低調,不過大家經常將焦點放喺大女、聯席主席兼女首富楊惠妍身上,細妹楊子瑩就比較少人談及。

不過楊子瑩喺10月28日就首次用自己名義增持公司481萬股,唔講唔知,今次先係佢加入碧桂園九年第一次買番自己公司股票。

根據聯交所披露權益顯示,楊子瑩喺上周三首度用個人名義斥資逾4536萬元,以平均價9.4305元增持碧桂園481萬股,持股由0%升至0.02%。

事實上,在2017年染藍後碧桂園股價一直跑輸同行,而楊惠妍同總裁莫斌等核心管理層就一直密密出手增持公司股份,撐下股價。雖然成效就唔大,但總好過無,今次連碧桂園小公主都出手,唔知會唔會為股價打多支強心針呢?

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

相關字詞﹕莫斌 碧桂園小公主 女首富 楊子莹 楊惠妍 楊國強 碧桂園

上 / 下一篇新聞