經濟

周顯 投資二三事

投資策略

周顯:私家醫院 變富豪養老院

【明報專訊】近來聽過最好的搵錢橋段,就是日前同某位富二代吃晚飯,他有經營房地產、酒店、餐廳、養老院等等生意,計落都有七、八百億元資產。他說,現在很多老人家都住在養和醫院,貪方便,body check幾時都得,都係十幾萬一個月啫!再講,養和醫院的飯餸出名好食,我有時都去買外賣,住院仲有24小時room service𠻹!

入住不但要有錢還要有面

當然了,養和醫院住間長房,錢不是問題,反而是要有面,先至可以book到房,幸好𠵱家大陸人少咗很多,相信租房也比較容易。我馬上說,用醫院來做養老院,好主意喎!不如你都搞番間,肯定有錢賺。過幾年,話唔定我都要幫襯。

他苦笑說,我都想,你估咁易攞到醫院牌咩!恒基就有仁安醫院,新世界也有南朗醫院,後者靚到無倫,房間早已爆滿晒啦!

我心想,港中醫院已經無營業,不知現在個牌是否還在呢?我認識很多朋友都幫襯這家醫院,根據《維基百科》﹕「由於找不到其他地方,已於同年9月3日結業,是香港首家結業的私營醫院。結業前港中醫院每年處理香港六成的合法墮胎個案。

《維基百科》又說﹕「港中醫院成立於1966年,是香港一家已結業的非牟利私家醫院,由一批醫生以基金形式運作。」其中一個醫生老闆,就是黃霑遺孀陳惠敏的父親。黃霑娶了一個比他年輕二、三十年的富二代,而且又聽話又愛他,真是一時佳話。才子的確了得,只可惜英年早逝,令人惋惜。

[周顯 投資二三事]

上 / 下一篇新聞