經濟

小琴密語

投資策略

泛海豪擲5.4億掃恒大債

【明報專訊】正所謂「人生有個真正朋友,的確好極」,近排陷入財困傳聞嘅恒大(3333),老闆許家印就係勝在有一班好朋友支持,恒大股價下跌有「大劉」旗下券商天發力撐,至於債券就有泛海國際(0129)幫手,公司前晚宣布,豪擲逾3900萬美元掃入恒大債券,連同上周五,兩日內就為恒大使咗5.35億元。

睇返泛海個公告,今次掃貨基本上係八折買入,以2023年到期恒大債券為例,票面息11.5厘,泛海用903萬美元買入面值1100萬美元債券,息率就跳升到14厘,只要恒大一直無病無痛,回報似乎的確不俗。

查實泛海一直係內房債大好友,除咗恒大,投資過嘅債券仲包括佳兆業(1638)、融信(3301)、當代置業(1107)、佳源(2768),之不過恒大一直喺公司嘅債券組合佔最重份量。

[小琴密語]

相關字詞﹕許家印 恒大 潘政 泛海國際 小琴

上 / 下一篇新聞