經濟

湯文亮 敢說反話

投資策略

湯文亮:失業率急升 為何美股仍漲?

【明報專訊】有老友問如果香港失業率10%,股市會如何,我話唔使諗,一定跌到阿媽都唔認得,恒指有15000點已經是很理想,老友再問,點解美國失業率見14.7%,美股反而會升,雖然分析員話14.7%未太悲,所以美股飈升,如果我講得沒有錯,點解港美股市有咁大分別?

如果我無記錯,香港最新失業率只得4.2%,還有大幅上升空間,現在是否應該買港股,我反問老友明知香港失業率會上升,夠唔夠膽買股票,佢話唔夠膽,問題是點解失業率上升對美股是利好消息,對港股是利淡消息。

趁機裁走高薪冗員

首先要了解美國做老闆與做伙計的心態,他們其實是對立的,伙計唔會理會公司生死,最緊要有人工有花紅,一切按既定本子辦事,就算公司蝕到執笠,他們仍然可以有花紅,在環球金融海嘯時大家都見過唔少例子。在環球金融海嘯之後,美國經濟發展相當理想,失業率下降至一個非常低水平,其實包含一個大家未必會為意的原因,就是很多公司都有一批高薪冗員,如果要炒這班高薪冗員,都唔知要賠幾多錢,即時會影響公司業績,股價下跌,領導層的紅股價值就會降低,「人不為己,天誅地滅」,所以,領導層會得過且過,公司的成本加大不是問題,最緊要是自己那份花紅不會因為股價降低而減少。

今次適逢其會,環球新冠疫情大爆發,不少美國公司藉此機會大量裁員,可以將賠償減到最低,這令到美國失業率在短期內大幅飈升一成,投資美股的人都很聰明,見到不少公司藉疫情裁走不少冗員,在成本降低之下,未來業績必定亮麗,失業率飈升反而是買股票良機。所以,美國失業率急升而美股同時飈升。

美企裁員成本降 有利未來業績

老友話我始終只識得講地產,唔識分析股票,所講理論似是而非,老友咁講我亦無話可說,不過,很多公司因業績不佳要裁員,還未開始股價已經上升,因為買股票的人會聯想到公司裁員之後成本降低,對股價有支持,美國股市只不過是將裁員集體化,所以美股飈升,不過,在14.7%失業率之下股市仍然飈升,我真的是諗唔通。

紀惠集團行政總裁

[湯文亮 敢說反話]

上 / 下一篇新聞