經濟

小琴密語

投資策略

下一篇
上一篇

港人減夜蒲 高門娛樂場所收入跌

【明報專訊】有去過中環蘭桂坊嘅朋友仔,都肯定聽過「Volar」、「Fly(已改名為Mudita)」的夜蒲熱點,不過就未必知上述夜場係由高門集團(8412)所擁有。集團噚日就公布,截至去年11月底止的半年虧損收窄,不過當中娛樂場所收入反而下跌約16%,而各個細項入面,以「入場費」及「贊助收入」的收入跌幅最為明顯,前者跌咗49%,後者減少約51%。

小琴諗起,啱啱過去嘅萬聖節前夕,有防暴警察喺蘭桂坊附近發射催淚彈,呢幕畫面相信大家都仲記憶猶新,不論對遊客定本地客,恐怕都會驚食TG,所以連帶剛過去的聖誕節,蘭桂坊的氣氛都不如以往咁熱烈。再加上,本地不少的白領喺這半年來,每逢周末都轉去遮打花園進行不同嘅集會,不再喜愛夜蒲。人流少咗,又點可能再收入場費,收入少咗似乎都正常不過。

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

上 / 下一篇新聞