經濟

小琴密語

投資策略

下一篇
上一篇

誠哥用AI派錢 大增效率

【明報專訊】本港經濟環境轉弱,早前本港首富誠哥即出手救港,透過李嘉誠基金會推出10億元「應急錢」計劃,反應相當熱烈,基金會噚日仲話,會用Google雲端人工智能(AI)技術,預計只需幾日就可以完成審核過程,畀中小企可以喺短時間內獲得資助。對比政府派發4000蚊要耗時超過大半年,誠哥做嘢真係唔使你教。

3星期處理逾4.3萬宗申請

李嘉誠基金會發言人張景如就話,今次同Google雲端嘅合作展現科技如何讓中小企同樣受惠。Google雲端香港主管Lucy Werner透露,雲端Vision AI只需5秒時間就可以辨識每個圖像中嘅相關文字,60%「應急錢」申請都係透過手機等提交,平均每宗申請會喺8分鐘內完成提交,所以基金會僅需3星期就可以處理超過4.3萬宗申請。

[小琴密語]

相關字詞﹕應急錢 李嘉誠基金會 小琴 李嘉誠 人工智能

上 / 下一篇新聞