經濟

小琴密語

投資策略

下一篇
上一篇

唔續TVB廣告合約 先施想洗底?

【明報專訊】修例風波激起千重浪,被網民稱為「CCTVB」嘅電視廣播(TVB)(0511)旗下廣告商戶亦被網民抵制、罷買對象,而一向有喺TVB落廣告嘅老牌百貨公司先施(0244)最新就喺facebook表示,決定2020年不會與TVB簽訂廣告合約。

先施顧客層年齡一向較大,所以集團一直都繼續喺傳統電視渠道投放廣告,但有效與否就好明顯啦,睇先施業績麻麻就知一二。今次先施都提到,是因為投放喺TVB的廣告未能得到如期的效果,所以明年才不會與TVB簽訂廣告合約,改用不同的宣傳渠道,並會履行現有的合約至今年底。

雖然唔知係咪驚網民抵制,但其實先施不嬲都已被界定為「藍底」,集團主席兼行政總裁馬景煊早前亦被傳媒影到參加「守護香港大聯盟」嘅撐警活動,當時已受到批評及抵制。

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

相關字詞﹕守護香港大聯盟 撐警集會 罷買 抵制 修例風波 先施

上 / 下一篇新聞