經濟

小琴密語

投資策略

下一篇
上一篇

證券協會就職禮 張天生高歌娛賓

【明報專訊】香港證券業協會不知不覺已經成立40周年,噚日仲喺舉行第21屆董事就職禮。喺噚日嘅就職禮上,仲搵嚟第9屆主席張天生高歌娛賓。入行超過60年嘅佢,仲搵小琴同一班行家分享當年四會合併前一啲股市趣事。

四會時代 復牌要交費

原來四會時代,有啲上市公司如樂古印務同青洲英坭(都已經湮沒於歷史長河)停牌宣布派息同送紅股時,復牌時當年喺要向四會之一嘅香港會交復牌費,仲要貴過其他幾個會。而當四會未合併前,金銀會同香港會曾經提出越會買賣,不過當時科技未夠發達,原來要靠睇電視先知道兩邊交易所掛牌嘅上市公司價位同行情。

直到1978年四會嘅經紀終於聯合成立協會,甚至早過1986年嘅聯交所「出世」、1989年成立嘅證監會同2000年組成嘅港交所(0388)。好多故仔我哋呢代真喺唔知,多謝股壇活字典生哥講吓故仔畀行家同讀者知道,畀大家長知識。

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

相關字詞﹕長江基建 青洲英坭 恒隆集團 樂古印務 張天生 香港證券業協會

上 / 下一篇新聞