經濟

小琴密語

投資策略

下一篇
上一篇

陳德霖與大小姐粉墨登場

【明報專訊】金管局總裁陳德霖(Norman)下個月就退休,臨別之前,佢就同《愛回家》的「大小姐」林淑敏一齊粉墨登場,拍片教大家要小心網絡安全,唔好泄露「數碼Key」。上星期金管局facebook專頁已出咗預告,噚日終於可以睇完整片段,雖然Norman嘅戲都有少少生硬,不過台詞都講得好清楚,叫做合格有餘啦。

條片就話大小姐亂去來歷不明嘅網站訂機票,又喺咖啡店用Wifi登入網上銀行,最終被人盜用信用卡,又偷走網上銀行帳戶同密碼,於是Norman就提醒大小姐,點知被大小姐以為佢搭訕係想「抄牌」,好彩最後都解釋咗發生咩事。

相信Norman現實生活好少同人搭訕,或者係被誤會佢想「抄牌」,為咗唔好辜負佢一番心思,大家記得好好保護自己嘅「數碼Key」,有興趣睇下Norman演技就上金管局facebook啦!

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

相關字詞﹕林淑敏 信用卡 陳德霖 網絡安全 金管局

上 / 下一篇新聞