經濟

小琴密語

投資策略

下一篇
上一篇

港航澄清 滬港航班仍有飯開

【明報專訊】最近網上有空中服務員facebook專頁流傳,香港航空由本周起唔會為上海返回香港嘅航班提供餐膳,該發帖者更加話,取消飛機餐嘅原因係因為其母公司海航拖落嘅街數,搞到港航。不過,港航噚日就澄清話,有關航班的餐膳會如常供應,消息並非真確。由港航營運嘅上海前往香港嘅航班每日有5班,包括HX231、HX235、HX237、HX247及HX239。大家就唔需要擔心「餓到食手手」啦﹗

另一家航空公司國航(0753)8月中就宣布咗取消飛行時間低於70分鐘嘅航班配餐,只係提供飲料;飛行時間70分鐘至120分鐘之間嘅航班,就由正餐變為點心。國航當時嘅解釋係,因為飛行航路和雷雨季節嘅影響,提供餐飲會有「安全隱患」。原來平時搭飛機有餐膳會惹來安全問題,咁各大航空公司都應該參考國航嘅做法啦!

[小琴密語]

相關字詞﹕國航 港航

上 / 下一篇新聞