經濟

小琴密語

投資策略

下一篇
上一篇

另類「雙馬」會 不談貿易談外星人

【明報專訊】中美貿易戰呢排日日都聽到,「侵侵」更加揚言會要求美國企業撤出中國,但Tesla創辦人馬斯克(Elon Musk)一啲都未驚過。馬斯克噚日就去咗上海出席「2019世界人工智能大會」,同阿里巴巴創辦人馬雲傾咗近1個鐘,話題甚至涉及外星人,反映呢個「溝通平台」運作相當暢順。

對話主要圍繞人工智能

雖然兩人在會上無傾到任何關於貿易嘅問題,但馬斯克就話,對Tesla中國團隊非常滿意,自己之前從沒見過咁樣嘅建設速度。兩人討論內容最主要都係圍繞人工智能,但之後兩人提起就業嘅話題時,馬雲就講咗句:「我覺得一周工作3天,一天工作4小時很好了。」咦!馬雲唔係今年4月時先喺微博發文稱,「996(即係朝早9點返工,夜晚9點收工,一星期做足6日)是一種巨大的福氣」咩?

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

相關字詞﹕馬雲 中美貿易戰

上 / 下一篇新聞