經濟

小琴密語

投資策略

下一篇
上一篇

移民土耳其多人問津

【明報專訊】香港最近政局唔多穩,唔少人有移民念頭,天領國際海外移民部總監周惠芳噚日就同小琴講,近期都幾多人查詢移民土耳其,因為移民土耳其門檻比較低,最少只需要25萬美元(約195萬港元)喺當地置業,持有3年就有土耳其國籍啦! 其間唔需要住喺當地,不過就要交當地入息稅。根據統計,香港移民土耳其年齡平均為25至40歲左右。

另外,噚日網上就瘋傳馬來西亞不接納反修例者嘅移民申請,不過經小琴fact check後,根據當地傳媒The Star Online嘅報道,內容其實無提及本港反修例者唔會獲批。

報道引述馬來西亞旅遊、藝術和文化部秘書長Isham Ishak話,香港居民申請馬來西亞第二家園(MM2H)計劃嗰陣,當局會做背景調查,未見到香港申請者突然多咗好多,當局歡迎香港居民,不過申請者必須係「真誠」,唔可以因為逃避某啲嘢而去馬來西亞。

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

相關字詞﹕馬來西亞第二家園 移民政策 移民潮 天領國際 土耳其 馬來西亞 反修例

上 / 下一篇新聞