經濟

小琴密語

投資策略

下一篇
上一篇

袁天凡伉儷贊助母校學生 赴大灣區實習

【明報專訊】中國人有種傳統美德叫飲水思源,近年已經享受緊退休生活嘅袁天凡同太太李慧敏,近日就贊助袁生嘅母校芝加哥大學舉辦「Yuen Metcalf實習計劃」,為芝大本科學院嘅學生提供喺香港同大灣區嘅嘅實習機會及跨文化體驗。

共贊助113名本科生

芝大一向有為本科生設立Jeff Metcalf實習計劃,今年有超過2800個Metcalf實習名額,其中夏天安排咗230名學生到亞洲實習,其中113名由袁氏伉儷贊助就稱為「Yuen Metcalf」。呢113個實習職位入面,有100個職位喺大灣區內,香港亦佔41個實習職位。

今次捐款亦會用嚟支持芝大其他大中華區的交流項目,包括即將與香港及亞洲嘅投資銀行,以及位於深圳嘅產品和科技公司舉行兩個招聘論壇。當年袁天凡有「刁(Deal)王」之稱,太太李慧敏就係少見嘅華人女性銀行大班,難得嘅係呢對現實版「神鵰俠侶」仲好有心支持教育。

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

相關字詞﹕芝加哥大學 袁天凡

上 / 下一篇新聞