經濟

小琴密語

投資策略

下一篇
上一篇

UNIQLO母企十倍年薪吸新血

【明報專訊】筍工推介!UNIQLO母公司迅銷(6288)打算出十倍年薪吸引年輕新血加入。據外電報道,公司打算以年薪高達3000萬日圓(約218萬港元)及3年內升至管理層職銜待遇,去吸引年輕人才,以對抗日本人口老化問題對勞工市場帶來嘅影響。

3年內可升至管理層

根據彭博報道,迅銷董事長、總裁兼CEO柳井正打算明年春季正式開始提高新入職同事嘅薪酬水平。據柳井正與日經所做嘅訪問時提到,公司計劃向調職到歐美等地嘅年輕人才提供2000萬到3000萬日圓(約145萬至218萬港元)年薪,留喺日本嘅員工薪水亦可達至每年1000萬日圓(約73萬港元),3年內更可以升至管理層職級。不論人工待遇都確實是難得一見,相信會是不少打工仔心中嘅美夢。

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

相關字詞﹕迅銷 柳井正

上 / 下一篇新聞