經濟

小琴密語

投資策略

下一篇
上一篇

馬雲喊完996 再爆669

【明報專訊】經常都語出驚人嘅阿里巴巴創辦人馬雲(圖),噚日又爆金句,佢喺「阿里日」參加員工集體婚禮時話,婚姻唔係為咗積累財富或者買車買樓,而係要生BB,仲話員工喺工作上要強調996精神(朝9晚9、每周工作6天),生活上就要「669」,仲話要六日六次,關鍵要「9」(久)。

「工作要996 回家要669」

馬雲噚日為102對新人證婚,仲化身「婚姻」顧問,寄語員工要記住兩個KPI,第一個KPI就係要有產品,應該抓緊時間生BB。第二個KPI就係要營運婚姻,強調「快樂工作、認真生活」,馬雲仲講笑話,「家裏的活,要好好幹、認真幹!」

馬雲提到,婚姻要幸福,關鍵多用「丁丁」,仲不忘借機取笑對手騰訊(0700),建議員工少用「威信」(與微信同音)。有內地網民就話,工作要996,回家要669,人生遲早要886(與「拜拜囉」同音)。

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

上 / 下一篇新聞