經濟

小琴密語

投資策略

下一篇
上一篇

麥當勞App昨起可用AlipayHK付款

【明報專訊】麥當勞:35%客人點餐機落單

近年麥當勞花了許多工夫搞數碼化營運,例如在店舖內安裝自助點餐機,接納更多電子支付系統等。麥當勞香港同本港電子錢包AlipayHK噚日宣布,𠵱家喺麥當勞App內,可以用AlipayHK付款,香港麥當勞行政總裁黎韋詩就話,舊年推出麥當勞App到目前為止,已經有超過150萬人下載,活躍用戶約45萬人,今次同AlipayHK成為策略伙伴,下一步都會同其他支付工具商討合作事宜。

超過150萬人下載麥記App

黎韋詩仲話,𠵱家香港有240間麥當勞,當中188間已經升級,加添了自助點餐機、接受App下單等等,𠵱家超過35%客人都係用點餐機落單,今年目標係將升級門店增至226間,另外,預計開設多8至10間新店。

Alipay Payment Services(HK)Limited行政總裁陳婉真就話,有興趣同其他食肆合作㗎!只要調整少少,就可以於各行各業應用Alipay。日前AlipayHK出現咗一宗異常交易事件,陳婉真就大派定心丸,強調只係個別事件,系統無異常。另外,AlipayHK噚日仲發布原創虛擬KOL「AliSa」,仲幫AliSa喺麥當勞海富中心餐廳舉行歡樂生日會!

[小琴密語]

相關字詞﹕數碼化 生日 麥當勞 alipayhk 電子支付 小琴 香港

上 / 下一篇新聞