經濟

小琴密語

投資策略

下一篇
上一篇

馬雲開酒吧 內媒揭掛名

【明報專訊】前晚杭州有間叫HHB MUSIC HOUSE嘅酒吧開張,竟然搵來蔡康永、大S(徐熙媛)、高曉松和汪小菲夫婦等一眾明星捧場,真係星光熠熠。之所以成班大牌咁畀面,原因因為間酒吧係由阿里巴巴創辦人馬雲開嘅。馬雲喺開幕致辭時仲話,開酒吧只係想提供好酒、好音樂、好朋友,不以賺錢為目的,之後仲現場高歌一曲《廣島之戀》𠻹!

有趣嘅係,有內地媒體專登去起間酒吧底,發覺公司6個股東雖然都係阿里巴巴高層,但就冇馬雲個名。除咗唔係股東,馬雲甚至唔係酒吧法人代表或者管理層,所以正確來講,間酒吧唔算係佢嘅,咁難怪佢會話唔以賺錢為目的。

不過話分兩頭喎!如果話間酒吧係馬雲開,咁一定有唔少客人慕名而來,亦相信會有好多商賈名人畀面幫襯。啊,咁小琴明喇,馬雲原來唔做阿里巴巴,改行做「燈頭」(酒托)。

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

相關字詞﹕hhb music house 汪小菲 蔡康永 燈頭 酒吧 馬雲 大s

上 / 下一篇新聞