經濟

小琴密語

投資策略

下一篇
上一篇

ESPRIT本地化 即 made in China?

【明報專訊】時裝品牌ESPRIT母公司思捷(0330)上星期公布新一輪「重組計劃」,先計劃裁走全球近四成非前線員工,再委任Tommy Hilfiger前高層Mia Ouakim做產品及品牌總裁,咁到底品牌點轉型呢?思捷主席柯清輝(圖左)話你知,就係「made in China」!

柯清輝噚日出席完股東會後話,公司會畀心機提高產品質素,定位會「聽取忠實客戶聲音」;不過之後就話歐洲客就鍾意基本款「冇咁fashionable」,但針對中國客人就要「產品本地化」,所以已經請咗一位產品設計師長駐上海,目標係中國以至亞洲有30%產品由本地設計及製造,小琴真係唔係好sure,中國客愛「made in china」多過外國牌子?查實近10年思捷已經傷盡好多小股東心,小股東陳先生就話,自己由思捷股價40幾蚊揸到𠵱家,中間經歷供股都冇沽貨;咁佢覺得思捷今次轉型計劃點?兩個字:「離譜!」

email:piano@mingpao.com

[小琴密語]

上 / 下一篇新聞